Historie v.v. Nieuweschoot - v.v. Nieuweschoot

Historie v.v. Nieuweschoot

Historie v.v. Nieuweschoot

1946

In het dorpje Nieuweschoot wordt de voetbalvereniging Nieuweschoot. opgericht. De leden komen uit het dorp en de naaste omgeving. Tijdens de oprichtingsvergadering op 14 september zijn 13 personen aanwezig. Door het gratis beschikbaar stellen van een stuk land van veehouder Gaastra kon er gespeeld worden. De eerste officiële wedstrijd die v.v. Nieuweschoot speelt is tegen het derde elftal van Heerenveen. Deze wedstrijd werd, tot verbazing van iedereen, met 3 – 2 gewonnen. VV Nieuweschoot schrijft zich in bij de KNVB. Er wordt begonnen met de volgende clubkleuren: wit shirt met zwarte kraag, zwart broekje en zwarte kousen met witte rand. Men startte met 35 leden.
De senioren betaalden een kwartje en de welpen een dubbeltje contributie per maand. Er werd gestart in de 3e klasse van de FVB.


Eerste elftalfoto v.v. Nieuweschoot

1951

VV Nieuweschoot heeft zich in vier jaar tijd naar de 1ste klasse van de FVB weten te voetballen.

1952 In de beginjaren kreeg men voetbalschoenbonnen aangeboden. Deze waren voor de eerste elftalspelers en die mochten er alleen gebruik van maken als de oude voetbalschoenen werden afgestaan aan de tweede elftalspelers.

1956 VV Nieuweschoot heeft 47 leden, onderverdeeld in twee seniorenelftallen en één B-juniorenelftal. De contributie bedroeg fl. 0,75 voor senioren en fl. 0,50 voor de junioren per maand. In dit jaar begon ook de toto te draaien.

1958 VV Nieuweschoot viert het kampioenschap in de 1ste klasse van de FVB en promoveert naar de 4e klasse KNVB.

 

Elftalfoto uit 1958

 

1962

Het ledenaantal blijft stijgen en groeit door naar 140 leden. Daarnaast steunen maar liefst 40 donateurs de vereniging.

1963

Het "clubhuis" Café Otter brandt volledig af. Veel waardevolle spullen gaan verloren.

1969

Het eerste elftal maakt een reis naar Denemarken en speelt daar op een internationaal toernooi. VV Nieuweschoot wint daar zelfs een wedstrijd tegen een Russische ploeg. Er wordt inmiddels in een wit shirt met een zwarte V gespeeld.

1970 VV Nieuweschoot is als vereniging te groot voor het land bij veehouder Gaastra en wordt de medegebruiker van sportpark 'De Akkers' waar Heerenveense Boys hun thuishonk heeft.

1971 In dit jaar komt het zaalvoetbal van de grond. De eerste competitieopzet in Friesland dateert uit het dit seizoen 1970-1971. Dertig seniorenteams schreven zich in voor de competitie die toen nog alleen in Harlingen en Heerenveen werd gehouden. V.v. Nieuweschoot was één van de verenigingen.

Dit jaar levert twee kampioenen in de zaal op: Nieuweschoot en het Harlinger Exstador. Exstador was de eerste, en lange tijd de enige specifieke zaalvoetbalvereniging in Friesland. De 'verdwaalde voetballertjes' wonnen toen nog en werden in 1971 zaalvoetbalkampioen van Friesland. 

1972

Dit jaar prolongeert Nieuweschoot de zaalvoetbaltitel, met grote overmacht eigenlijk, de reserves van Nieuweschoot worden tweede. Het succes ging nog verder. Nieuweschoot werd ook noordelijk zaalvoetbalkampioen. 1974 Dit jaar promoveert VV Nieuweschoot wederom naar de 3e klasse A. Nieuweschoot werd met 2 punten voorsprong op FC Wolvega kampioen. Artikel Leeuwarder Courant 

1975

VV Nieuweschoot betrekt haar eigen sportcomplex op De Greiden, met een eigen clubhuis en vijf velden. Er wordt gestart met nieuwe clubkleuren: een rood shirt met witte mouwen, een witte broek met rode biezen en rode kousen.

1978

Wijk de Greiden breidt in razend tempo uit. V.v. Nieuweschoot ziet het ledenaantal explosief stijgen. In 1978 wordt dan ook het 200ste jeugdlid ingeschreven.

1981

De vereniging nodigt ieder jaar in de zomer buitenlandse teams uit om tegen (jeugd-) teams van v.v. Nieuweschoot te spelen. Dit jaar is een grote delegatie uit het Engelse Stroud te gast op Sportpark De Greiden.

1986

VV Nieuweschoot telt ruim 400 leden en 60 donateurs. De zaalvoetbalafdeling start dit jaar met een tweede team.

1993

Het eerste Internationale Jeugdtoernooi voor E- en F-pupillen wordt georganiseerd. Toernooien organiseren zit het jeugdbestuur in het bloed en in dit jaar vindt ook het eerste Hemelvaarttoernooi voor D-,E,- en F-pupillen plaats.

1995 Kampioenschap in de Knip(e). Het eerste elftal promoveert naar de derde klasse KNVB.
1997 Op verzoek van de Gemeente Heerenveen staat v.v. Nieuweschoot het zuidelijke deel van Sportpark de Greiden af aan A.V. '55. Dat jaar wordt gestart met de bouw van de atletiekbaan

2002 Het eerste elftal staat op het punt te promoveren naar de 2e klasse KNVB, maar delft onder toeziend oog van 2000 toeschouwers in Leeuwarden, met 1-2 het onderspit tegen vv Harlingen.

2003 Het internationale jeugdtoernooi van v.v. Nieuweschoot viert haar 10-jarig jubileum. Clubs als NEC Nijmegen, JVC en de Foresters zijn inmiddels vaste gasten op het toernooi.

2006 Het eerste elftal beleeft één van de slechtse seizoenen en degradeert naar de vijfde klasse KNVB.

2010 Gemeente en v.v. Nieuweschoot bereiken akkoord voor opwaardering kleed-accomodatie. Uitvoering mag in eigen beheer en Bouwcommissie wordt uit de leden samengesteld.

2011

VV Nieuweschoot promoveert ná vijf jaar via de nacompetitie naar de 4e klasse KNVB. Internationaal toernooi vroegtijdig op zondagochtend gestaakt door noodweer.

2013

VV Nieuweschoot neemt de vernieuwde kleedaccomodatie officiëel in gebruik. Het eerste elftal van v.v. Nieuweschoot is kampioen geworden in de vierde klasse A en promoveert naar de derde klasse A van de KNVB.Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!