Marco Idzenga: "Wij sluiten niemand buiten!"

6 november 2021 21:00

Bestuur v.v. Nieuweschoot

Donderdag 4 november 2021 vergaderden het Hoofdbestuur en een deel van de Jeugdcommissie samen. Het idee was om weer wat stippen op de horizon te zetten. Maar de nieuwe Coronamaatregelen die op 2 november jl. zijn afgekondigd namen de overhand. Ondanks dat het demissionair kabinet op dezelfde donderdag de regels ietwat versoepelde staan wij als vereniging ineens wéér met de rug tegen de muur. Voorzitter Marco Idzenga baalt enorm en laat het volgende optekenen.

Onuitvoerbaar
“Wat ze nu willen is gewoon niet uitvoerbaar. Laat ik voorop stellen dat ik blij ben dat we kunnen blijven voetballen. En dat voor iedereen, die 18 jaar en ouder is en functioneel aanwezig moet zijn geldt dat hij/ zij geen coronatoegangsbewijs (CTB) hoeft te laten zien. Dat betekent in ieder geval dat er voor onze vrijwilligers, voetballende leden, trainers, coaches, scheidsrechters, onderhoudsmensen en het topteam in de kantine bijna niets veranderd”.

Coronatestbewijs voor betreden binnenruimtes
“Nou zul je je misschien afvragen, wat maakt het dan toch zo lastig uitvoerbaar? Dat zit ‘m in het feit dat voor alle andere mensen (publiek, vaders, moeders, verzorgers, broers, zussen, opa’s, oma’s, sponsoren, donateurs, e.d.) voor de binnenruimtes en het terras op iedere willekeurige sportlocatie geldt dat zij een CTB moeten tonen. Dus ook ouders die meerijden naar uitwedstrijden om hun kinderen te zien spelen”.

Vrijwilligers verplichten uit den boze
“En de onuitvoerbaarheid zit ‘m in het controleren van het CTB. Wij kunnen en willen geen vrijwilligers inzetten of zelfs verplichten om gedurende de gehele dag op ons Sportpark de Greiden aanwezig te zijn om controles uit te voeren bij het binnenlopen van de kantine, bij een snel toiletbezoek of bijvoorbeeld de kleedaccommodatie”.

Iedereen blijft welkom
“En naast de onuitvoerbaarheid druist deze nieuwe set aan maatregelen volledig in tegen onze kernwaarden. Bij v.v. Nieuweschoot is immers iedereen welkom. Saamhorigheid is onze kracht en de Nieuweschoot-familie is hecht. En daarom wil ik laten weten dat wat v.v. Nieuweschoot betreft iedereen welkom blijft. Wij sluiten geen mensen buiten en roepen op om het gezonde verstand te blijven gebruiken”.

Gedisciplineerde Nieuweschoot-familie
“Want de afgelopen maanden hebben bewezen dat de Nieuweschoot-familie in staat is gebleken om de algemene regels en adviezen gedisciplineerd op te volgen. Omdat ik doordeweeks in het ziekenhuis dagelijks de gevolgen van COVID-19 zie, druk ik iedereen al vanaf het begin van de pandemie op het hart dat we om elkaar moeten blijven denken en ook zelf na moeten blijven denken of we wel of niet op de club moeten komen. En dat is prima gegaan”.

Naar elkaar om blijven kijken
“Zodra er bij of in de buurt van een Nieuweschoter klachten waren bleef men thuis. Werd er getest en bij twijfel de directe (team-) omgeving actief geïnformeerd. Bij positieve testresultaten werd het advies van de GGD opgevolgd. En ik ben ervan overtuigd dat we nu ook gewoon weer de discipline kunnen opbrengen om wat extra naar elkaar om te kijken en rekening met elkaar te houden”.

Eigen verantwoordelijkheid
“En daarom gaan wij niet actief controleren op het CTB. We doen wel een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid en die voor jouw mede-voetballiefhebbers. Wel zullen we in de kantine, net zoals we dat de afgelopen weken al deden, mensen vragen naar hun CTB. En daarbij vragen we een ieder gewoon de eventuele instructies van het kantine-personeel dan ook weer op te volgen”.

Extra informeren bij uitwedstrijden
“Wat ik niet weet is hoe andere verenigingen met de nieuwe regels omgaan. Wat ik uit een belronde met voorzitters van andere sportverenigingen wel weet is dat veel van hen dezelfde insteek als de onze hebben. Desondanks adviseer ik al onze teamleiders, coaches en trainers voorafgaand aan iedere uitwedstrijd bij de gastheren te informeren hoe zij omgaan met de nieuwe maatregelen. En deze informatie te delen met ouders/ verzorgers van jouw team. En ze te respecteren”.

Met sportieve groet,
Voorzitter Marco Idzenga, namens het bestuur van v.v. Nieuweschoot